Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: Optimisme in het kwadraat

“Zo ik iets ben, ben ik...” een kind van de Wederopbouw. In Rotterdam heette dat ‘Opbouw’ want wij bouwden niet ‘Weder’. Rotterdam herdacht niet de verwoesting van het oude maar vierde het nieuwe.

Het moest allemaal modern, groots en meeslepend. Voorbeelden? Het Groothandelsgebouw, het Industriegebouw Goudsesingel en het Bouwcentrum. Wie daar meer over wil weten: koop de op 18 mei jl. verschenen ‘Architectuurgids Rotterdam Wederopbouwstad’. Die Opbouwtijd kenmerkte zich door een grenzeloos optimisme. Als het geen Duits was zou je haast zeggen: "Wir schaffen das." En wie nu in die ‘Opbouwgebouwen’ gaat kijken ziet weer datzelfde optimisme: het jeugdige elan spat uit de betonnen ruimten. Jonge bedrijven, startups en creatievelingen mixen in het Groothandelsgebouw kruisbestuivend door elkaar. In het Industriegebouw Goudsesingel groeit architectenbureau MVRDV uit de voormalige industriehallen en in het Bouwcentrum bloeit Greenchoice tegen de klippen op. Ik word daar zo blij van, zo veel positieve energie én optimisme.

Daar steekt dan het bericht over een aantal Rotterdammers dat bedreigingen uit aan de adressen van de burgemeester en de voorzitter van de Roze Kameraden schril bij af. Daar zou je haast pessimistisch van worden. Zoveel misplaatste haat, zoveel ongeleid misbruik van zware woorden en ook zoveel onverwerkt persoonlijk misnoegen. Maar ik blijf onverwoestbaar optimistisch en troost me met de gedachte dat er in de Kuip 47.488 positivo’s zitten die deze verwerpelijke ideeën niet aanhangen. En ik word dan vervolgens ook weer blij van een avond met Derek Otte in het ‘Oude’ Luxor. Wat een feest om zoveel enthousiaste, mooie, jonge mensen in het publiek te zien. En wat fantastisch om hem een hommage te horen brengen aan zijn vader, zijn moeder en zijn stad. Het gaat allemaal veel te snel om het goed op te slaan in mijn hoofd. Ik ben dan ook blij dat ik op 3 juni nog een keer mag gaan kijken... én luisteren. Dan hoop ik weer tussen al die mooie zinnen Dereks parafrase van de titel van deze column te horen: "Ondanks Alles Altijd Voorwaarts."

PS: “Overigens ben ik van mening”* dat er voor zaterdag 18 juni een teksttegel geplaatst moet worden bij het lhbtqia-monument op het Willemsplein.

*) vrij naar de Romeinse senator Cato.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on dinsdag, 31 mei 2022 23:22
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.